Мусака от зеле с кайма и ориз
Зелева мусака с ориз и кайма в млечна заливка с коричка от кашкавал.
Необходими продукти:
- 1 средна по размер зелка
- 300 мл мляко
- вода
- 200 г ориз + 1 л вода + 1 ч.л. сол
- 600 г кайма
- 1 голяма глава лук или 2 по-малки
- 1 голям морков
- 3 с.л. олио
- 3 скилидки чесън
- 2 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- 1 с.л. червен пипер
- лют пипер по желание
- 1,5 с.л. брашно + 1 ч.л. сол
- 150 г кашкавал, моцарела за пици или твърдо жълто сирене от вид по избор
Начин на приготвяне:
1. Махнете горните две листа на зелката и отрежете кочана леко навътре. Запазете зелката цяла и я положете в тенджера, в която ще може да се постави и капак. На мястото на отрязания кочан сипете 100 мл от млякото като обърнете зелето с "главата" надолу към дъното на тенджерата. Част от млякото може да се излее в тенджерата, но това не е проблем. В тенджерата сипете гореща вода и сложете капак. Пуснете зелката да се свари за 12 минути от кипването на умерен огън.
2. През това време залейте ориза с водата, добавете солта и пуснете да се вари 15 минути. А щом зелката е готова, извадете от течността и оставете настрани леко да се охлади.
3. И за да не оставате без работа докато зелето и оризът се готвят, наситнете лука и рендосайте моркова. Сипете олиото в тиган, сгорещете на умерен огън и запържете лука за 3 минути. Добавете моркова и гответе още 4 минути при непрестанно бъркане. После махнете от котлона.
4. Оставете ориза да се охлажда, а зелето разделете на отделни листа като се опитате да ги запазите максимално цели.
5. В купа изсипете каймата, добавете в нея ориза и лучената запръжка и овкусете с 2 ч.л. сол, черен и червен пипер, лют пипер по желание и намачкан чесън. Замесете много добре.
6. Намазнете с олио дъното на тава. Подредете на 1 или 2 пласта зелеви листа, след това разпределете 1/3 от каймата, после пак листа, пак кайма, листа, кайма и завършете с листа.
7. Разбийте 1,5 с.л. брашно в 200 мл мляко с 1 ч.л. сол. Прободете с нож ястието на няколко места и го залейте с млечния сос. Пъхнете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-40 минути. Следете горните листа като показател за готовност.
8. Рендосайте избраното от вас сирене и поръсете ястието. Върнете във фурната за още 10 минути.
9. След изваждане изчакайте да се охлади и нарежете на квадратни или правоъгълни парчета. Сервирайте, като по желание можете да поръсите с листенца наситнен магданоз за разкош.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ