Мрежести палачинки за специални поводи
Екстравагантни индийски палачинки с куркума на дупки.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. куркума
- 2 яйца
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. кокосово или обикновено мляко
- пластмасова бутилка от 500 мл с капачка
Начин на приготвяне:
1. Смесете в купа брашното със солта и куркумата.
2. В друга купа разбийте яйцата с миксер, добавете млякото и водата в тях и разбийте отново. На няколко пъти вкарайте сухите съставки при течните. Бъркайте всеки път с миксера докато сместа стане гладка. Пресипете сместа в кана с подливалник на гърлото - така ще ви е по-лесно, но ако нямате, можете да ползвате и фуния.
3. Развинтете капачката на пластмасовата бутилка и с върха на остър нож пробийте в нея три дупки с диаметър около 0,5 см. Пресипете с каната или фунията от сместа за палачинки в бутилката така, че да я напълни. След това завинтете капачката с дупките.
4. Сгорещете тиган, който може да намазните с малко масло или да оставите сух. Във втория вариант задължително трябва да е с незалепващо покритие.
5. След това започнете да наливате палачинкова смес през капачката, като оформяте каквито ви хрумне шарки. Най-красиво е да въртите в кръг или да пресичате под 90 градуса. Печете двустранно.
6. Това са вид индийски солени палачинки, а дупките (или по-точно целите отвори) си имат цел. Палачинката се поднася със сос от топени сирена, на таханова основа или пък с домати и подправки. Навива се на руло и всяка хапка се потапя в купичката със соса. Така в дупките се задържа максимално количество от него. Сочно и вкусно е - опитайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ