Морски дарове в доматен бульон с шафран
Морски дарове със зеленчуци на тиган.
Необходими продукти:
- 5 домата от сорта, от който правят изсушените на слънце домати, едро нарязани на кубчета
- 1 глава бял лук, едро нарязан на кубчета
- 2 скилидки чесън, нарязан на кубчета
- 1/2 голяма консерва италиански домати
- 900 г морски дарове по избор
- шепа пресен магданоз, едро нарязан
- няколко стръка риган и мащерка, само листата
- 2 ч.ч. вода
- малко вино (бяло или червено) *по желание
- щипка едро смлян червен пипер
- щипка шафран
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Покрийте дъното на голяма тенджерка със зехтин. Добавете чесъна и лука, овкусете със сол. Добавете 1/2 от магданоза, риган, мащерка и щипка червен пипер. Гответе 3-5 мин. и добавете доматите. Отново овкусете със сол.
2. Гответе докато доматите омекнат, около 10 мин. Внимавайте да не изгори. По желание добавете малко вино. Разбъркайте и гответе още около минута-две. Добавете вода.
3. Добавете доматите от консервата (намачкани) и сока им. Гответе около 15 - 20 мин., ако е необходимо, намалете котлона.
4. Междувременно нарежете морските дарове на едри парчета. Овкусете със сол.
5. Прехвърлете ги в тенджерка и покрийте с капака.
6. Варете докато мидите се отворят и останалите меса не са полу-прозрачни.
7. Поднесете с препечен хляб и поръсено с останалия магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ