Млечна супа с карфиол и грис
Карфиолена супа без месо.
Да си направим супа от карфиол с цели парченца, а не да залагаме на модерните пюрирани варианти - това предлага кулинарната влогърка Милена като показва рецепта за карфиолена супа с масло и мляко, сгъстена от добавката на грис и овкусена с елементарни подправки. Ако все пак сте свикнали да си хапвате супите във варианта с кадифена текстура, нищо не пречи на финала да вкарате пасатора в зеленчуковата чорба и да се развихрите за няколко секунди. Но едва ли има смисъл.
Първо пускаме карфиолените розички да се сварят в подсолена вода под капак до омекване. А през това време наситняваме лука. Ако искате супата да е една идея по-вкусна, но и малко по-нездравословна, можете да запържите лука в малко олио до позлатяване. После вадим и отцеждаме карфиола от водата и на негово място изсипваме лука. През това време можете да нарежете цветчетата на ситно и след това да ги върнете обратно в гозбата. Остава да овкусите с подправки - сол, пипер и според авторката - вегетина или пикантина, но вместо нея по желание импровизирате със зеленчукови миксове и по-полезни овкусители. Следва млякото и маслото, а на финала изненадата - малко грис, който прави супата гъста и питателна. Оставете да покъкри няколко минути тихо и спокойно.
При сервиране можете да поръсите с наситнен копър, магданоз, лют пипер на люспи, крутони, рендосан кашкавал. Лъжичка заквасена сметана във всяка купичка също се връзва. Помислете как ви харесва най-много.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ