Мини палачинки с карамелен сос
Сос за палачинки с карамелизирана захар и сметана и малки млечни палачинки, които да сервирате с него.
Необходими продукти:
За соса:
- 150 г захар
- 150 мл сметана (млечна; незаквасена)
- 30 г студено масло
За палачинките:
- 2 яйца
- 2 с.л. захар
- 40 г масло
- 1/2 ч.л. сол
- 500 мл кефир или 400 мл кисело мляко, разбито със 100 мл вода (най-добре газирана, но може и питейна)
- 350 г брашно
- 1/2 ч.л. сода
- ванилия - есенция
- 2 ч.л. бакпулвер
- растително масло за печене на палачинките
Начин на приготвяне:
1. Направете първо карамеления сос, за да не изстиват палачинките докато го чакат. Изсипете захарта в тиган с незалепващо покритие и пуснете на слаб огън да се карамелизира. Бъркайте периодично докато се превърне в златист карамел. През това време в касерола подгрейте сметаната почти до кипване. Налейте сметаната на тънка струйка при непрестанно бъркане към захарта. Щом се асорбира и смеси напълно, махнете от котлона, добавете студеното масло и бъркайте докато се разтоври. Готовия сос прехвърлете в сосиера, а тигана си измийте, ако ще печете в него палачиките.
2. В купа чукнете яйцата и разбийте с тел. Не работете с миксер. Добавете захарта и разбийте отново.
3. Маслото за палачинките разтопете и налейте на тънка струйка при непрестанно бъркане към яйчената смес. Добавете солта, след това и кефира или газирания айрян. Бъркайте до хомогенност.
4. Прибавете половината от брашното, като бъркате, след това содата, после ванилията, след нея - бакпулвера. Когато са абсорбирани в сместа продължете да сипвате постепенно и останалата част от брашното. Щом се получи гладко тесто, дръпнете за 10 минути настрани.
5. Сгорещете на умерен огън тиган с незалепващо покритие, бегло намазнен с 1-2 с.л. олио. Гребвайте със супена лъжица от палачинковата смес и печете двустранно на слаб към умерен огън за 2:30-3 минути от страна.
6. Поднесете малките палачинки със соса за топкане. Хапвайте докато са топли.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ