Мини бургер с месо, яйца и горчица
Сандвички с телешко, чери домати и пъдпъдъчи яйца.
Необходими продукти:
- 300 г телешка кайма
- 3 с.л. медена горчица
- шепа настърган пармезан
- 2 шепи галета
- 1 голямо яйце
- 1 голяма глава бял лук, обелен и фино нарязан
- 2 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. фино нарязан пресен розмарин
- 1 с.л. фино нарязана прясна мащерка
- 1 с.л. фино нарязан пресен риган
- морска сол и черен пипер
- 8 филийки чедар с мек вкус
- шепа рукола
- 4 чери доматчета
- зърнеста горчица (за намазване)
- 8 пъдпъдъчи яйца
- 8 маслени меки питки
- зехтин
- масло
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете каймата, медената горчица, пармезана, нарязания лук, 1 шепа галета, подправките, яйцето и сол и пипер на вкус. Омесете много добре, така че да се обединят вкусовете.
2. Разделете на 8 части и направете всяка на топчица, след това приплескайте на кюфтенце с дебелина около 5 см и диаметър 6 - 8 см. Оваляйте всяко в галета и заделете в тавичка или чиния, постлана с пергаментова хартия. Оставете в хладилника до готвене.
(*Можете да приготвите каймата около 24 часа предварително.)
1. Поне 1/2 час преди готвене, извадете кюфтенцата от хладилника. Срежете питките на две и ги намажете леко с масло. Може да намажете горната и със зърнеста горчица по желание.
2. Нарежете чери доматите и измийте руколата. На дъното на всяка питка сложете няколко листа рукола и 2-3 резена домат.
3. Счупете пъдпъдъчите яйца в тиганче и ги изпържете в малко олио до желаната готовност.
4. Сгорещете зехтин в незалепващ тиган на умерено-силен огън. Изпържете всяко кюфтенце за около 3-5 мин. от едната страна и обърнете за още около 1 мин. Сложете резените чедар върху всяко и намалете колтона до най-слабата степен. Покрийте с капак и оставете за още 5 мин. докато се разтопи сиренето.
5. Сложете кюфтенцата върху подредените с рукола и доматени резени питки и покрийте с пъдпъдъчите яйца.
6. Покрийте с горната питка, притиснете леко и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ