Миди и скариди в ориз с магданоз
Подобие на паеля с чеснов сос.
Бон Апети
Излъчен на 11.07.2018
Морски дарове с ориз готвят Лора и Стоян, като закъкрят ястие, подобно на паеля, което преди поднасяне заливат с чеснова майонеза за още повече аромат и последна щриха на вкусовия букет.
Първо се прави магданозеното пюре като в чопър се смила магданоз с малко рибен бульон. В тенджера със сгорещен зехтин се запържват наситнени лук шалот и чесън, налива се още рибен бульон и щом закъкри, се добавя ориз и магданозеното пюре. Овкусява се със сол и пипер и се вари 10-тина минути. Добавя се наситнен магданоз и почистените скариди. Готвят се една минута и се добавят и почистените миди с черупките. Готви се още 2-3 минути под капак и се дърпа от огъня.
Чесъна за соса се разбърква с жълтъци. Постепенно започва да се налива зехтина и се бие до получаването на майонеза. Подправя се със сол и се фиксира със сок от лайм. Оризът с морските дарове се разпределя в порции и отгоре се покапва с чесновия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ