Месни сарми от кисело зеле със сметана
Зелеви сарми с месо в сос от сметана, зеленчуци и кашкавал.
Необходими продукти:
- 1 кг кайма (най-вкусно е със свинска, но може и с друга по ваше желание)
- 2 глави лук
- 3 с.л. олио
- 2 моркова
- 80 г ориз
- сол и пипер
- 10-15 листа кисело зеле
- 2 домата
- 2 връзки копър или 1 връзка копър и 1 връзка магданоз
- 50 г кашкавал
- 200 мл млечна незаквасена готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Ориза измийте, прехвърлете в тенджерка и залейте с 200 мл вряла вода. Оставете да кипне и да се вари на слаб огън до полуготовност - докато изпие водата.
2. През това време рендосайте морковите и наситнете лука. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до златисто, изсипете и морковите и намалете на слаб огън. Гответе 10 минути при периодично бъркане. Махнете от огъня.
3. Изсипете каймата в купа, добавете към нея ориза, овкусете със сол и пипер и сипете половината от зеленчуковата запръжка. Замесете.
4. Измийте листата зеле преди използване, за да падне излишната сол и саламура от тях. Взимайте лист, слагайте от плънката и завивайте сарма. Редете сармите плътно в йенска тенджера или дълбока тава с размери около 20х26.
5. Готовите сарми печете на 180 градуса за 45 минути.
6. През това време нарежете доматите на малки кубчета и измийте и наситнете листата на зелената подправка. Изсипете в тигана при запръжката и сложете на котлона. Пуснете на умерен огън и намачкайте отгоре чесъна. Разбъркайте. Щом закъкри, засечете 5 минути, спрете котлона и оставете отгоре тигана.
7. Сипете сметаната и разбъркайте. Оставете върху печката.
8. Готовите сарми залейте със соса и отгоре рендосайте кашкавала. Върнете във фурната на същата температура за още 15-18 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ