Месни кюфтета с булгур и шапка от картофи
Пищни кюфтета от кайма с булгур, запечени в доматен сос под картофено пюре и кашкавал.
Необходими продукти:
- 100 г булгур
- вряла вода
- 500 г кайма смес
- 3 скилидки чесън
- листата на 1/2 връзка магданоз
- 2/3 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- 6 средно големи картофа
- 1 яйце
- 150 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене
- листата на връзка копър
- сол и пипер
- 1 ч.л. сух босилек или листата на 4 клонки пресен босилек
- 2 с.л. доматен концентрат + 150 мл вода
- 1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Булгура залейте с вряла вода и оставете за 20 минути да се отпусне.
2. Сложете картофите да се сварят.
3. Прехвърлете каймата в купа и добавете намачкания чесън, наситнените магданозени листа, 2/3 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Отцедете булгура от водата и също прибавете.
4. Замесете каймата и от получената смес оформете 8 продълговати кюфтета. Подредете ги в тава и в центра на всяко с пръсти оформете кладенче. Сложете фолио върху тавата и пъхнете кюфтетата да се запекат за 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.
5. През това време обелете картофите, намачкайте ги на пюре с яйцето и сол и пипер. Добавете наситнените листа копър. Ако е прекалено гъсто, добавете малко масло или прясно мляко. Трябва да е гъсто, така че не се притеснявайте.
6. Кашкавала рендосайте.
7. Смесете доматения концентрат с босилека - сушен или наситнени листа пресен и захарта. Залейте с водата и разбъркайте на сос.
8. Извадете кюфтетата и с ръце оформете от картофеното пюре лодки, подобни на основата. Сложете ги отгоре като дебели капачета, а върху тях разпределете рендосания кашкавал. Сипете внимателно доматения сос на дъното на тавата и върнете във фурната без фолио на същата температура за още 15-20 минути.
9. Поднесете с пресни зеленчуци и без гарнитура, защото тези кюфтета са многокомпонентни и не е необходимо добавката на още продукти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ