Меки ръжени гевречета с пармезан
Домашни варени гевреци със сирене.
Необходими продукти:
- 1 ½ ч.ч. топла вода
- 1 с.л. захар
- 2 ч.л. морска сол за готвене
- 1 пакет активна суха мая
- 2 ½ ч.ч. пшенично брашно за сладкиши
- 2 ч.ч. ръжено брашно
- 2 с.л. настърган пармезан
- 60 г масло, разтопено
- растително олио, с което да намажете тавата
- 10 ч.ч. вода
- 2/3 ч.ч. сода за хляб
- жълтъкът на 1 голямо яйце + 1 с.л. вода
- още морска сол, с която да поръсите гевреците
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Смесете водата, захарта и морската сол в купата на миксер за тесто и изсипете маята отгоре. Оставете сместа да постои така 5 мин., докато започне да се образува пяна.
2. Добавете брашното, маслото и пармезана. Разбъркайте с миксера на ниска степен, докато съставките на тестото се смесят добре.
3. Превключете на средна степен и месете тестото, докато стане гладко и се отдръпне от стените на купата (около 4-5 мин.).
4. Извадете тестото от купата и го сложете в голяма купа, леко намазана с олио. Покрийте голямата купа с найлоново фолио и го оставете на топло за 50-55 мин., докато тестото се надуе двойно.
5. Предварително загрейте фурната до 230°С. Постелете тава с размери около 45 х 33 см. с хартия за готвене и леко я намажете с растително олио. Оставете настрана.
На изпичането:
1. В голяма 10-литрова тенджера сипете водата и содата за хляб и изчакайте да заври.
2. Междувременно сложете тестото върху леко намазнена със зехтин повърхност и го разделете на 8 равни парчета. Разточете всяко парче на въже с дължина 60 см. Оформете буквта U с тестеното въже и като държите двата края на въжето ги кръстосайте един върху друг и притиснете в средата на U-то, за да получите формата на геврека. Подредете гевреците върху постланата с хартия тава.
3. Сложете гевреците във врящата вода един по един за по 30 сек. всеки. Извадете ги от водата с голяма плоска шпатула. Върнете ги обратно в тавата, намажете ги отгоре с разбития жълтък и сместа с водата и поръсете всеки геврек със сол.
4. Печете, докато гевреците придобият тъмно кафяв цвят (около 12-14 мин.). Извадете ги и ги оставете да изстинат поне 5 мин. преди да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ