Медено пиле с ябълки
Пълнено пиле на фурна с плодове и медена кожичка.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 3-4 големи ябълки
- 10-тина сини сливи (сушени)
- 4 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- 3 с.л. бърбън (ром или друг ароматен алкохол)
- 2 с.л. мед
- 1-2 с.л. лимонови корички
- 1 с.л. зехтин
- 2 клонки розмарин
Начин на приготвяне:
1. Обелете, почистете и нарежете ябълките на едри кубчета. Сините сливи накиснете във вряла вода и след това наситнете. Прибавете към ябълките. Намачкайте чесъна със сол. Половината от него добавете при плодовете. Залейте с ароматния алкохол и оставете така за 10-тина минути.
2. През това време смесете останалия чесън с меда, зехтина, лимоновите корички и останалата лъжица бърбън. Добавете от розмарина в наситнено състояние. Разбъркайте.
3. Обтрийте пилето вътрешно и външно със сол и пипер. Напълнете корема му с плодовата смес без да тъпчете. Останалото изсипете в тавата, в която ще печете.
4. Сложете птицата да полегне върху плодовете с гърдите надолу. Намажете хубаво с медената смес, добавете розмарина на клонки и пуснете да се пече на 200 градуса за 30 минути.
5. Извадете пилето, намажете го с останалата медена глазура и приберете във фурната за още 30-тина минути вече на 180 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ