Меденки с орехи, карамфил и канела
Домашни курабийки с мед, ядки и аромат на следобедна закуска.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 8 с.л. мед
- ½ ч.ч. захар
- 200 грама орехи
- 150 грама масло
- 1 яйце
- 1 пакет бакпулвер
- 1 с.л. канела
- 20-50 мл мляко (ако е необходимо)
Начин на приготвяне:
Харесвам тези сладки, защото са много лесни за приготвяне – от началото на замесването до излизането им от фурната минават само 30 минути, затова, ако очаквате гости за кафе, пък дори и вече да са дошли, можете да ги посрещнете подобаващо. Освен това ароматът на канела, мед и карамфил, който лъха на талази от фурната създава усещане за топлина и домашен уют, а на мен лично ми напомня за бабината кухня, докато вътре се приготвя следобедна закуска.
1. В дълбока купа изсипете брашното, яйцето, бакпулвера, захарта, орехите, канелата, меда и пуснете бучката масло – студена. Замесете тесто от всичко това, като се стремите да е твърдо, ронливо и тежко. Ако ви потрябва течност, за да бъде сместа по-глетава, използвайте прясно мляко.
2. Постелете голяма тава с хартиено фолио за печене и включете фурната да загрява на 180 градуса. С ръце оформяйте меденките, като имате предвид, че размерът им ще се удвои. Нека дебелината им е около 5-7 мм., а широчината да заема 2/3 от дланта (без пръстите). Работете енергично, защото когато маслото се нагрее, ще направи тестото лепкаво. Ако това се случи, намажете ръцете си с олио – техниката е сигурен помощник в тези случаи.
3. Редете готовите ореховки или меденки (защото тези курабийки са и двете) върху фолиото, като отново имате предвид функцията на бакпулвера, който ще ги уголеми. Нека не залепват една за друга, когато това стане. Най-отгоре на всяка сладка набучете по 1-2 карамфилчета. Имайте предвид, че вкусът им е много силен, затова не прекалявайте.
4. Печете между 13 и 20 минути според желаната степен на препеченост на сладкишчетата. Ето – всичко е готово.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ