Медени бутчета с горчица и гарнитура
Печени пилешки бутчета с коричка от мед и горчица върху канапе от картофи и моркови.
Необходими продукти:
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. горчица - дижонска, но може и друга по-мека по избор (медена например)
- 1 ч.л. едрозърнеста горчица
- 1 ч.л. суха мента
- 1 ч.л. лют пипер на люспи
- 4 цели пилешки бутчета
- зехтин (около 4 с.л. общо)
- сол и пипер
- 300 г моркови - може и повече
- 400 г картофи - може и повече
- чери домати на клонка
- листа прясна зелена билка за украса - магданоз, мента или босилек
Начин на приготвяне:
1. В купичка смесете меда с горчицата, ментата и лютия пипер. Разбъркайте хубаво.
2. Морковите разполовете през средата на дължината, а след това получените парчета разполовете по дължина и после нарежете на дълги парченца тип жулиени, но една идея по-тънки.
3. Картофиъте обелете и нарежете на едри хапки. Изсипете ги заедно с морковите в голяма тава, поръсете със сол и пипер, разбъркайте с ръце, разпределете на един ред в тавата и отгоре покапете с 2 с.л. зехтин или олио.
4. Бутчетата положете върху голяма дъска или плот, застлан със стреч фолио. Намажете от двете страни с малко зехтин. След това поръсете със сол и пипер. На финала с четка намажете от долната страна богато с половината от горчичената смес и сложете върху зеленчуците с долната страна надолу. Сега намажете и горната страна с медено-горчичен сос много добре. Можете да покапете с още малко зехтин или олио.
5. Пъхнете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
6. Клонката чери домати разделете на 4 части с по 2-3 доматчета на всяка по-малка конка. Положете около бутчетата и върнете във фурната за още 5-8 минути.
7. Поднесете с поръска от пресни листа магданоз, босилек или мента за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ