Маслен сладкиш с бял шоколад и сметана
Шоколадов тарт със сметана и плодове.
Бон Апети
Излъчен на 06.07.2018
Тарт с бял шоколад, плънка от маскарпоне и сметана и украса от плодове готвят Лора и Стоян като дават идея за вкусен семеен сладкиш за почивните дни. Хрупкавото маслено тесто радва с текстурата си, сладостта на шоколада хармонира с нежността на маскарпонето и сметана, а плодовете допринасят за цялостната завършеност.
Готвенето започва с тестото като в блендер се изсипват бадеми, брашно, пудра захар, бадемова есенция, щипка сол. Бръмва се до получаването на прах, добавя се студено масло и се бръмва отново на трохи. След това се пресипва в купа, добавя се яйце за спойка и се замесва маслено тесто, което се прибира в хладилник, за да се стегне леко. После се разточва и с него се покриват дъното и стените на форма с махащо се дъно за тартове. Покрива се с пергамент, наръсва се с морска сол и се пече така 10-15 минути. След това се маха солта и хартията и се допича до златисто.
А докато основата се готви, можем да си разтопим белия шоколад и да разбием сиренето маскарпоне със сметаната и ванилията. Охладеният блат се намазва с разтопен шоколад. Останалият шоколад се изсипва при маскарпонето, разбърква се и с тази смес се пълни тартът. Прибира се в хладилник, за да се стегне и след това се украсява с плодове по избор и се поръсва с пудра захар за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ