Маслен пай с плодове и ядки
Плодов сладкиш с масло, канела и коричка от маслени трохи.
Необходими продукти:
За тестото:
- 225 г масло
- 200 г захар
- 4 яйца
- щипка сол
- 180 мл заквасена сметана
- 180 г брашно
- 1 пакет бакпулвер
- 100 г лешници (или друг вид ядки по избор)
За плодовата плънка:
- 800 г сини сливи (можете да опитате също с ягоди, малини, ябълки или круши)
За трохите:
- 75 г захар
- 50 г брашно
- 30 г масло
- канела на вкус
- няколко цели ядки за украса
Начин на приготвяне:
1. Ядките почистете хубаво от костилки и ципи и запечете леко на фурна, колкото да освободят аромата си.
2. Започнете с тестото, като разбиете размекнатото масло със захарта.
3. После добавете брашното, бакпулвера, сметаната и натрошените печени ядки. Бъркайте до хомогенизиране.
4. Намазнете стените на тава за сладкиши.
5. Измийте плодовете и ги разрежете на парчета.
6. Изсипвайте в тавичката ред от тестото и редувайте с ред плодове до изчерпване на количествата. Завършете с плодове.
7. Смесете съставките за топинга (без целите ядки) и направете от тях трохи. Посипете върху сладкиша. Най-отгоре наредете ядките.
8. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. След 30-тата минута направете теста за готовност с клечка за зъби.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ