Маслен кекс със сушени плодове и бренди
Кекс с масло, сушени сини сливи и ванилия.
Лесен и апетитен кекс с масло и сушени плодове прави Ути Бъчваров в канала си Бързо, лесно вкусно, като дава идея за семпъл сладкиш с аромат на ванилия, цитруси и бренди, който е идеален за закуска или междинно прихапване. Направата отнема около половин час, печенето - малко повече, а на финала у дома има засищаща и питателна вкусна храна, която може да се хапне на крак или да се пъхне в чантата за подкрепа в делника.
Първо сушени сини сливи (или други сушени плодове по избор) се накисват в ароматен алкохол (бренди, ром) за 2 часа. В купа с миксер се разбива масло на стайна температура със захар, после се добавят едно по едно яйцата, следва лимонова кора и лимонов сок, ванилова есенция, пак разбъркване. В тези съставки се пресява брашно с бакпулвер, добавят се плодовете и се разбърква финално.
Тестото се прехвърля в тава и се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за 10 минути, после температурата се намалява на 170 и се допича за още половин час. Ще тябва да изчакате да се охлади преди да извадите от формичката. А на финала можете да поръсите с пудра захар за разкош или да поднесете с топка сладолед или заквасена сметана, разбита с мед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ