Мариновано зеле с цвекло и чесън
Инстантна туршия от зеле с люти чушлета, чесън, цвекло и целина.
Необходими продукти:
- 2 глави цвекло
- 1-2 червени люти чушки
- 5-6 скилидки чесън
- 1 зелка (около 1,2 кг)
- вода + 1/2 ч.л. сол
За маринатата:
- 2 литра вода
- 10 зърна бахар
- 2-3 дафинови листа
- 10 г листа прясна целина (или магданоз)
- 3 с.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Зелката разрежете на половина и всяка от половините нарежете на 6 полумесечни едри парчета.
2. Кипнете вода в тенджера, добавете 1/2 ч.л. сол и пуснете парчетата зеле да се бланшират за 2 минути. Извадете в решетъчна лъжица.
3. Цвеклото обелете и нарежете на слайсове. Главата чесън разделете на скилидки, обелете и всяка скилидка нарежете на 2-3 парчета. Лютите чушлета почистете и нарежете на лентички.
4. В тава с високи бордове и капак (най-добре в голяма йенска тенджера) сложете на дъното резени цвекло, чушки и чесън. Подредете пласт зелеви полумесеци. След това пак цвекло, чушки чесън, пак зелеви полумесеци. Така да се получат 2-3 реда, като на финала завършите с няколко шайби цвекло и люти чушлета с чесън.
5. Кипнете водата за маринатата заедно с подправките и варете 3 минути. Залейте с врялата вода зеленчуците в тавата. Похлупете с чиния и камък, за да не се подават зеленчуци над водата.
6. Захлупете с капак и оставете така три дни на стайна температура. Ето лесна и бърза сурова туршия от зеле с цвекло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ