Мариновани пълнени чушки с патладжани
Печени чушки в саламура с плънка от патладжан и моркови.
Необходими продукти:
- 1,5 кг чушки
- 800 грама патлджани
- 450 грама моркови
- 300 мл олио
- 3 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- саламура, приготвена от 800 мл вода, в която са разтворени 2 с.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжаните на тънки надлъжни филийки и ги осолете. След това оставете настрани да пуснат горчивината си.
2. След 30 минути отцедете патладжаните и ги запържете в олио.
3. Почистете чушките от семената и капачетата така, че да останат с големи отвори за пълнене. Остатъците от капачетата им (ако има такива) можете да нарежете на ситно.
4. Рендосайте морковите и ги запържете в обилна растителна мазнина. Към тях добавете пържените патладжани, наситнените остатъци от чушки и чесъна. Ако обичате чесън - превишете двойно и тройно посоченото количество. Подправете на вкус със сол и пипер.
5. Напълнете чушките с така приготвената запръжка без да ги препълвате. Нека в тях остане място. Намазнете хубаво широка тава, подредете ги вътре и печете на фурна докато омекнат. Ще отнеме около 25 минути.
6. Подредете чушките плътно една върху друга в тенджера и залейте със саламурата. Трябва да са напълно потопени в нея. Ако остават сухи, пригответе още марината. Накрая затиснете с чиния и капак.
7. Оставете за 1 ден на топло място и след това за още три дни на хладно. После използвайте като салата или мезенце за твърдо гориво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ