Маринована скумрия с царевични хапки
Печена скумрия с марината от джинджифил и гарнитура от пържени хапки качамак.
Бон Апети
Излъчен на 25.07.2017
Риба с гарнитура - най-общо казано това представлява рецептата за печена джинджифилова скумрия, поднесена върху пържени кубчета качамак, която Лора и Стоян показват. Ястието е хрупкаво и пикантно, а колко апетитно ухае, знаят само тези, които са го готвили в дома или градината си.
Първо се започва с гарнитурата или иначе казано направата на уж обикновен качамак. Млякото се кипва със сол и пипер и в него се разтваря царевичен грис. Овкусява се с чесън и розмарин и се излива в застлана със стреч фолио тава. След това се заравнява и се оставя в хладилник да стегне.
Сега за малко се връщаме към рибата. Приготвя се марината от рендосан джинджифил, смесен със сос Шрирача, бял оцет и зехтин. Добавят се подправки и рибата се обтрива с ароматната паста. Оставя се за 30 минути в хладилник, за да поеме маринатата.
През това време се връщаме към вече стегналия качамак, който с помощта на стреч фолиото се вади от тавата и с много остър нож се реже на кубчета. След това хапките се пържат на маслена баня. Не се притеснявайте, ако някои от тях се разпаднат - нормално е, а и е трудничко да запазите пълната цялост на гарнитурата.
След като приключим с царевичните кубети, се връщаме пак на рибата, която се изпича на грил или наребрен тиган от всяка страна до готовност. Ако имате шанс да готвите на открито, ще се спасите от вкусния, но и много натрапчив аромат в кухнята, който се нуждае от близо ден проветряване, за да си тръгне напълно.
Накрая рибата се сервира върху царевичните кубчета и се украсява с лют сос и свежи листенца.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ