Маринована пушена скумрия с лук за мезе
Маринована скумрия в соев сос, оцет, лук, домати и чесън.
Необходими продукти:
- 1 голяма или две по-малки пушени скумрии (чистени; с глава и опашка)
- 1 голяма или две по-малки глави лук
- 1 голям или два по-малки червени твърди домата
- 3-4 скилидки чесън
- връзка копър
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. сол
- 1 с.л. оцет
- 4 с.л. соев сос
- 4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Вземете рибата, отделете главата и опашката и нарежете тялото на шайби с дебелина един пръст. Не изхвърляйте главата и опашката - те също могат да бъдат схрускани. Парчетата риба подредете с месото нагоре плътно и на един ред в тава с капак или кутия за съхранение на продукти.
2. Лука нарежете на полумесеци с дебелина около 0,5 см. Прехвърлете в купа.
3. Добавете нарязаните на малки кубчета домати и нарязания на тънки до прозрачност шайби чесън. Наситнете копъра и също прехвърлете в купата.
4. Добавете солта, пипера, оцета, зехтина и соевия сос. Разбъркайте и настискайте с ръка.
5. Получената смес разпределете върху парчетата риба. Захлупете с капак и приберете в хладилник за 3 часа. Тази рецепта е приложима и за сурова риба, ако ѝ имате доверие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ