Малки въздушни палачинки по американски
Пухкави палачинки с бакпулвер.
Американските палачинки са пословични със своята мекота и въздушност. По-малки като диаметър, но дебели и сочни, те пленяват окото и небцето. Но за да се получи тази ефирност, има кулинарни трикове. Някои ги правят като разбиват белтъците на яйцата отделно на сняг и ги добавят на финала в сместа. Други пък слагат набухвател, за да провокират пухкавостта.
В тази рецепта се добавя бакпулвер към сместа, който прави палачинката дебела и образува апетитните точици по повърхността ѝ. В купа се смесват сухите съставки - брашно, сол, захар, бакпулвер и ванилия на прах. Ако използвате течна ванилия, сложете я при мократа смес. В друга купа се разбива яйцето, добавя се разтопено масло и се разбива още. После се налива мляко и мократа смес отива при сухите продукти. Бърка се на ръка, за да не се прекали и действието продължава до получаването на гладка хомогенна смес.
В затоплен на умерен огън тиган се пуска по малко резенче масло и щом се разтопи върху него се налива от сместа. Пече се по 2-3 минути от страна. След изваждане палачинките се мажат с масло и се покапват с кленов сироп, който носи американската им нотка. Ако желаете, можете да използвате мед, за да побългарите рецептата. Точните количества продукти и стъпки на направа - вижте ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ