Малайзийски глутенов сладкиш
Сладкиш с уникални източни съставки.
Необходими продукти:
- 450 г глутенов ориз
- 2 с.л. алкална вода
- 290 г палмова захар
- 2 с.л. нерафинирана захар
- 170 мл вода
- 5 листа от пандан, нарязани
- 460 г фини кокосови стърготини, бели
- щипка сол
- бананов лист
Начин на приготвяне:
1. Измийте глутеновия ориз, докато потече чиста вода, сложете го в съд и добавете вода на 5 см над нивото на ориза. Добавете алкалната вода, рабъркайте хубаво и равномерно и оставете да кисне за 4 часа.
2. Изплакнете ориза и го сложете в гевгир да се отцеди хубаво. Заделете за 20 мин.
3. Загрейте банановия лист във фурната за малко, колкото да омекне и да се прегъне лесно в триъгълна форма.
4. Поставете ориза вътре и завържете здраво в пакет.
5. Можете да използвате точилка, за да разточите листа от край до край поне на два слоя като възглавничка. След това завържете здраво с канап единия край. Напълнете глутеновия ориз на 3/4 и завържете другия край и в средата.
6. Сложете кошничка за варене на пара в съд, пълен с вода. Оставете да заври. Сложете приготвеното ястие и варете на постоянно висока температура 3 часа. Нивото на водата в тенджерката не трябва да пада под 8-10 см над ястието. Добавяйте кипяща вода от време на време.
7. Извадете сладкиша да се охлади. Развържете канапа и с помощта на мокър нож нарежете на дебели резени.
На сиропа:
1. Натрошете палмовата захар, добавете нерафинираната захар, вода, листата от пандан и сварете в тенджерка за 10 мин. докато сиропът се сгъсти.
При сервиране:
1. Смесете равномерно солта с настъргания кокос. За всяка порция сложете по 2 парчета от сладкиша в чиния и поръсете с 2 с.л. от кокосовата смес. Полейте с малко сироп и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ