Макарони с карфиол и млечен сос
Солени макарони с кашкавал, бешамел и карфиол.
Необходими продукти:
- 1 средно голяма глава карфиол
- 350 г паста (макарони или от този тип)
- 250 мл мляко
- 200 мл течна готварска сметана
- 200 г кашкавал
- 50 г масло
- 2 с.л. брашно
- сол и черен пипер
- индийско орехче
- магданоз за поръсване при сервиране
Начин на приготвяне:
1. Карфиола разделете на съцветия, измийте и пуснете във вряща подсолена вода за 5 минути. Излейте след това в гевгир и шокирайте под течаща студена вода. Нарежете.
2. Сгорещете маслото в касерола. Добавете брашното и пържете докато леко покафенее. Налейте млякото постепенно, като внимавате да не се оформят бучки. Добавете сол, пипер и индийско орехче и оставете да се готви до сгъстяване.
3. Добавете карфиола и сметаната в бешамела и гответе 3-4 минути. Махнете от огъня.
4. Макароните варете с 2 минути по-малко от указаното на опаковката. Прецедете и прехвърлете в тава.
5. Залейте с бешамела със сметана и карфиол, посолете и разбъркайте. Заравнете. Отгоре разпределете рендосания кашкавал.
6. Запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
7. Преди сервиране поръсете с пресни листенца магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ