Майонезена салата със свинско, моркови и лук
Зимна салата с варено свинско, кисели краставички, грах и задушени моркови с лук и майонезен сос.
Необходими продукти:
- 450 г парче свинско месо
- 2 дафинови листа
- 5 зърна бахар
- 8 зърна черен пипер
- вода
- лук и моркови, стебла магданоз или копър - всякакви обрезки за бульон
- 3 моркова - около 300 г общо
- 1 малка консерва грах
- 2 големи глави лук - около 250 г общо
- 3 с.л. олио
- 5 кисели краставички
- сол и пипер
- 2-3 с.л. майонеза
- листа магданоз за украса
Начин на прготвяне:
1. Сгответе си първо свинското месо, а като остатъчен продукт от него ще имате страхотен свински бульон, с който можете да си направите супа или да подправите яхнии и други апетитни домашни гозби. За целта почистете и измийте добре месото, сложете го в тенджера, залейте със студена вода колкото да го покрие и пуснете бахар, дафинов лист, зърна черен пипер, обелки и парчета от лук, моркови, пащърнак - каквото ви се намира. Добавете и дръжки от пресни подправки - магданоз, целина или копър. Кипнете на силен огън. Три минути след като заври отпенете, намалете огъня на слаб и сложете капак. Оставете да се вари 1 час.
2. Морковите нарежете на тънки гредички, лука наситнете.
3. Сгорещете в тиган олиото и запържете на умерен огън лука докато започне съвсем леко да позлатява. Добавете морковите и бъркайте и гответе още 5 минути докато леко омекнат. Охладете и прехвърлете в купа.
4. Добавете в купата отцедения грах от консерва и нарязаните на парченца кисели краставички.
5. Месото извадете от тенджерата, охладете и нарежете на малки парченца. Бульона си прецедете и запазете в буркан, шише или друг съд за следващо готвене. Месото добавете към останалите компоненти на салатата.
6. Овкусете със сол и пипер, сипете майонезата и разбъркайте много добре. Приберете в хладилник до момента на поднасяне.
7. При сервиране украсете с листенца пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ