Мадленки със зелен чай
Курабийки с мед и масло.
Необходими продукти:
- 120 г универсално брашно + допълнително за поръсване
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. зелен чай на прах
- щипка сол
- 2 яйца
- 90 г захар
- 1 пълна с.л. мед
- 120 г масло, разтопено и охладено
- допълнително масло за намасляване
Начин на приготвяне:
1. Намаслете формички за печене на мадленки и ги поръсете с брашно. Остранете излишното брашно и оставете съда в хладилника до използване.
2. Разбийте яйцата на висока скорост на миксера за 1 мин., след това добавете захарта и меда и разбивайте 5 мин. Сместа трябва да побелее и да стане много пухкава.
3. Пресейте брашното, содата за хляб, зеления чай и солта. След това пресейте отново, този път в яйчената смес и разбивайте до хомогенност. Добавете разтопеното масло, малко по малко, докато сместа стане гладка, като разбивате много добре след всяко добавяне на масло.
4. Покрийте хубаво купата с найлоново фолио и я оставете в хладилника за през нощта.
5. Загрейте предварително фурната на 150°С.
6. Сложете около 2 с.л. от течното тесто в приготвените формички (или ги напълнете на около 2/3 от горния ръб) и печете 10-11 мин., докато краищата станат златисто-кафяви и мадленките се стегнат в средата. (Пъхната клечка за зъби в центъра трябва да излиза чиста.)
7. Охладете ги върху решетка и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ