Мадленки с шоколад
Класическите френски сладки, но с шоколадова заливка.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 200 г много фина захар
- 1 пакетче ванилена захар (или около 2 ч.л.)
- сокът и кората на 1/2 лимон/портокал
- 200 г брашно
- 8 г бакпулвер
- 110 г разтопено масло
- 50 г мляко
За шоколадовата заливка:
- 200 г тъмен шоколад
- 100 г масло
Начин на приготвяне:
1. Смесете яйцата, млякото, захарта, брашното, ванилената захар и бакпулвера.
2. Когато поучите хомогенна смес, прибавете разтопеното масло и сока и кората на лимона/портокала.
3. Разбъркайте за около минутка.
4. Оставете сместа да престои 2 часа.
5. Загрейте фурната на 220°C.
6. Намаслете формичка за печене на мадленки.
7. Напълнете формичките на 1/2 - 3/4 от ръба.
8. Сложете във фурната за 6 мин. на 240°C, а след това на 4 мин. при 200°C (докато се надигнат и покафенеят леко).
9. Извадете ги и оставете да се охладят.
10. Междувременно пригответе шоколадовата заливка, като разтопите шоколада на водна баня. Прибавете разтопеното масло и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
11. Сложете охладените мадленки в достатъчно голяма чиния и ги полейте с шоколадовата глазура.
12. Оставете да престоят няколко часа в хладилника.
13. Извадете ги, разделете ги и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ