Регистрация

Лобио - червен боб със запръжка

Лобио - червен боб със запръжка
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1055

Грузинска бобена каша с лук, чесън и магданоз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 400 г червен боб
  • 2 глави лук
  • 2-3 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. сол
  • 30 г масло
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 10 скилидки чесън
  • 1 люта чушка
  • 2 ч.л. кориандър на прах
  • 100 г кориандър или магданоз (пресен - само листата)
  • 1 с.л. оцет

Начин на приготвяне:

1. Бобените зърна сложете в купа и залейте с вода. Изплакнете с ръце и отцедете водата. Следва да налеете 800 мл вода - колкото да покрие зърната. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на стайна температура за 10 часа.

2. Прехвърлете боба в тенджера, налейте 1 литър вода, която да го покрива и кипнете. Излейте водата, сипете нова, кипнете и варете на слаб към умерен огън за 2 часа под капак.

3. Наситнете лука, чесъна и лютото чушле.

4. Сгорещете олиото в тиганче, добавете маслото, солта и лука и гответе 6-7 минути на умерен огън като периодично разбърквате. После овкусете с черен пипер и махнете от котлона.

5. Когато бобът е къкрил 2 часа, добавете в него лука и захлупете да покъкри още 10 минути. Ако при зърната има прекалено много вода, махнете част от нея. Би трябвало на този етап да е останала малко.

6. С преса за картофи намачкайте на едро боба в тенджерата. Добавете последователно кориандъра, чесъна и лютата чушка, като след всеки продукт разбърквате добре. Оставете да къкри на слаб огън за 3 минути.

7. Добавете оцета, наситнените листа кориандър (запазете си за поръсване при поднасяне), още сол и пипер при нужда и разбъркайте. Захлупете с капака, махнете от огъня и оставете да почива 20 минути. След това сервирайте с поръска от магданоз или кориандър.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта