Лимонов кекс с корички и сок
Цитрусов кекс с лимонови корички и лимонов сок.
Необходими продукти:
- 1 лимон
- 3 яйца
- ванилия - есенция, екстрат, ванилова захар
- 200 г захар
- 50 мл мляко
- 70 мл олио
- 140 г брашно
- 1 ч.л. с връх бакпулвер
- За украса: поръска от пудра захар или глазура от 4 с.л. пудра захар с 2,5 ч.л. вода
Начин на приготвяне:
1. Използвайте био лимон или лимон с упоменато ядлива кора. Измийте го добре и на най-ситното ренде завъртете от всяка страна, за да падне само най-горният жълт пласт на плода. Там се намират етеричните масла, а бялата ципа под този пласт носи само горчивост. Останалата част от плода разполвете и изстискайте.
2. В купа чукнете яйцата, добавете захарта и разбивайте с миксер докато се получи гъст блед крем.
3. Добавете ванилия, мляко, лимоновия сок и кора и олио и разбийте отново.
4. Брашното пресейте с бакпулвера в сместа и разбивайте до еднородност.
5. Намажете с олио дъното и стените на форма за кексове (с дупка) и изсипете вътре тестото.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 40 минути малко под средното ниво на печката.
7. При изваждане проверете с клечка за зъби дали сладкишът е готов. Ако видите пък, че кората му прегаря по-рано, можете да извадите с 5 минути преди указаното време.
8. След охлаждане извадете от формичката. По желание можете да поръсите с пудра захар или да направите глазура от пудра захар с вода.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ