Лимонови курабии със захарна коричка
Домашни курабийки с масло, лимони и захарна глазура. Идеалните лимонови сладки за следобедна закуска.
Необходими продукти:
- 100 г масло
- 70 г захар
- 2 яйца
- кората на 1/2 лимон
- сокът на 1/2 лимон
- 1-2 капки жълта хранителна боя по желание
- 270 г брашнно
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
За глазурата:
- 70 г кристална бяла захар
- 70 г пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете в купа на стайна температура, за да се размекне добре за около час.
2. Изсипете захарта при маслото и с миксер на умерена скорост разбивайте 4 минути като периодично сваляте масления крем от стените на купата, за да се абсорбира захарта добре и да се получи хомогенна смес.
3. Добавете яйцата и разбивайте до смесването им. След това изсипете лимоновия сок и лимоновата кора и разбъркайте отново. Тук по желание можете да оцветите с малко жълта хранителна боя на капки или прах. Така апетитните лимонови сладки ще имат и визия на лимонов десерт.
4. Пресейте брашното и бакпулвера в купата, добавете щипка сол и замесете тесто вече на ръка. Ако е прекалено меко, приберете в хладиник за 10-15 минути.
5. Застелете голяма тава с хартия за печене. В две отделни купички си сипете кристалната захар и пудра захарта.
6. Късайте с ръце от тестото, оформяйте на малко кръгло леко сплеснато кюфте и овалвайте много добре с натиск първо в кристалната захар и след това в пудра захарта. Редете готовите курабии с отстояние в тавата.
7. Печете около 13 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. В последните минути на печенето следете коричката - ако започне да потъмнява, извадете веднага.
8. Изчакайте да се охладят 5 минути и след това можете да хапвате в компанията на чаша чай, кафе или домашна лимонада.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ