Лимонови курабии с масло
Масленки с лимон тип разцепени курабийки с лимони и захарна коричка.
Необходими продукти:
- 100 г масло
- щипка сол
- 150 г захар
- ванилия - захар, екстракт, есенция - каквото имате
- кората на 1 лимон
- 2 яйца
- щипка куркума по желание (използва се за цвят, а не за вкус)
- 80 мл лимонов сок
- 300 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 150 г пудра захар с готовност за още
Начин на приготвяне:
1. Маслото трябва да е омекнало добре на стайна температура. Прехвърлете го в купа и добавете щипка сол и ванилията. Залейте с кристалната захар. С помощта на шпатула бъркайте докато се превърне в хомогенен крем. Можете да използвате и миксер, но определено кремът ще му тежи на бъркалките.
2. Чукнете отгоре яйцата и разбийте отново. Ако работите на ръка, тук вече се въоръжете с тел.
3. Рендосайте корта на 1-2 лимона - преценете колко от тях ще ви трябват за желаното количество сок. Но първо е добре да измиете хубаво, после да рендосате само жълтата част и чак селд това да изстискате сока, защото в противен случай рендосването на кора би било предизвикателство.
4. Сипете и сока и разбъркайте отново до хомогенизиране. Можете да прибавите 1-2 щипки курмума, за да бъдат сладките по-жълтеникави и красиви.
5. Пресейте отгоре брашното и бакпулвера и пак с шпатула замесете хубаво. Не се изкушавайте да пипате с ръка - лепне прекалено много. Приберете в хладилник за 1 час.
6. Застелете тава с хартия за печене и пуснете фурната да загрява на 180 градуса. Сипете си пудра захарта в купичка. С чаена лъжица гребвайте от тестото и с длани оформяйте на топчица или леко сплесната курабия - формата не е от значение. После овалвайте щедро в пудра захарта и редете с отстояние върху хартията.
7. Печете между 12 и 15 минути в зависимост от дебелината на сладките. Най-вероятно ще се наложи да печете това количество на два пъти, защото се получават между 30 и 35 броя.
8. След изваждане от фурната оставете да починат за 10 минути преди да ги нападнете. Чакането е трудно, но с изстиването печивото придобива правилната текстура и разгръща вкуса си.
Източник: YouTube/Кулинарим с Таней
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ