Леща чорба със запръжка
Супа от леща с моркови, лук и патладжани.
Необходими продукти:
- 200 г леща
- 1-2 моркова
- 1 голяма глава лук
- 1 домат
- 1-2 патладжана по желание
- олио или друг вид растителна мазнина за пържене
- 1 л вода
- сол и черен пипер на вкус
- чубрица, джоджен или друга подправка по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте лещата под течаща вода и я изсипете в тенджера. Залейте с 1-1,2 литра хладка вода и оставете да кипне. Варете докато зърната започнат да омекват.
2. Докато варивото се готви, нарежете патладжаните на парчета, осолете, оставете да си пуснат горчивината и след това измийте под течаща вода и изсипете върху хавлиена кърпа. Подсушете.
3. Докато патладжаните се обезгорчават пък, обелете и наситнете лука и домата, а моркова нарежете на парчета.
4. Сгорещете раститена мазнина в тиган. Изсипете първо лука и моркова и гответе няколко минути докато морковените парчета започнат да омекват. След това добавете патладжаните и гответе докато и те омекнат. Залейте с домата, гответе още 2-3 минути и след това изсипете запръжката в супата. Подправете със сол и пипер и ароматна билка по избор. Оставете да заври и да кипи 5-6 минути.
5. Махнете от огъня и оставете да почине под капак за 5-6 минути. Тъй като тази супа е постна, може да се хапва и студена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ