Лешникови маслени бисквити с шоколад
Домашни бисквитки с лешници и шоколадови парченца.
Необходими продукти:
- 1 и ½ чаши обикновено брашно
- ¾ ч.л. сода бикарбонат
- ½ ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сол
- ½ чаша неподсолено масло, на стайна температура
- 1 чаша лешниково масло*
- ½ чаша пудра захар
- 1 голямо яйце, на стайна температура
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 чаша парченца черен шоколад**
* Аз направих собствено лешниково масло, като препекох 1 чаша цели лешници и ги смлях заедно с 4 с.л. зехтин.
** В оригиналната рецепта трябва да има 2 чаши парченца шоколад. Намалих количеството наполовина, след като прочетох ревюта, че тестото не може да побере всичките парченца шоколад. Една чаша се вмести перфектно.
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното, содата бикарбонат, бакпулвера и солта заедно в средно голяма купа и оставете настрани.
2. С помощта на електрически миксер, разбийте маслото, пудрата захар и кафявата захар заедно, докато получите лека и пухкава смес. Добавете лешниковото масло и разбъркайте добре. Разбийте вътре яйцето и ванилията. Слагайте постепенно брашното, докато се смеси добре, а след това разбъркайте вътре парченцата шоколад. Покрийте и сложете бисквитеното тесто в хладилник за поне 2 часа.
3. Загрейте фурната на 175 градуса. Застелете 2 тави за печене с алуминиево фолио. С помощта на супена лъжица, сипете малки топчета тесто в подготвените тави, на около 3 см едни от други. Печете тавите с бисквитите една по една, докато бисквитките станат златисто кафяви, около 12-14 минути. Оставете ги да се охладят върху тавите за около 5 минути, преди да ги прехвърлите върху решетка да се охладят напълно. Получават се около 50 курабийки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ