Лесна шоколадова торта без печене
Домашна шоколадова торта с основа от бисквити.
Необходими продукти:
За основата:
- 200 г тъмни чаени бисквити
- 1 с.л. какао на прах
- 50 г масло
- 4 с.л. мляко
За крема:
- 1 шоколад
- 300 г крем сирене
- 2 пакета ванилова захар
- 1 ч.ч. пудра захар
- 200 мл сметана
- 1,5 с.л. желатин
- 50 мл ликьор (най-добре шоколадов)
Начин на приготвяне:
1. Застелете тава с високи бордове и диаметър 19 см. по дъното, стените и малко над тях с хартиено фолио.
2. Бисквитите и какаото изсипете в блендер и направете на прах. Пресипете в купа.
3. Маслото разтопете на водна баня и с него залейте бисквитите. Замесете маслени трохи и леко ги разводнете с 3-4 с.л. мляко, за да се получи блат с консистенцията на твърд пластелин.
4. Пресипете във формичката, заравнете и приберете в хладилника.
5. Започваме с крема. Набъбнете желатина с 1-2 с.л. студена вода. Оставете го за 30 минути да се активира.
6. През това време в купа разбийте сметаната на пяна и я оставете.
7. В друга купа с миксера разбийте крем сиренето на крем.
8. Начупете шоколада на парчета и го разтопете на водна баня. Прибавете към него пудра захарта и бъркайте докато се разтоври.
9. Изсипете шоколада при крем сиренето, добавете ликьора и разбийте хубаво. Добавете сметаната и разбийте отново.
10. Подгрейте 40 мл вода, но не трябва да кипва, а просто да бъде вряла. Разтоврете в нея набъбналия желатин и след това го добавете при останалата част от крема.
11. Изсипете крема върху блата и заравнете. Приберете в хладилник за минимум 3 часа. По желание украсете с още шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ