Лесен сос холандес
Яйчен сос с масло и лимон.
Необходими продукти:
- 3 с.л. бял оцет
- едро смлян черен пипер
- 125 г разтопено масло
- 6 големи жълтъка
- щипка едра сол
- сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Редуцирайте оцета с черния пипер в малка тенджерка докато остане около 1 с.л.
2. Разтопете маслото и оставете да престои около минута, за да се утаи.
3. Сложете жълтъците в чиста купа и ги разбийте на пяна. След това добавете разтопеното масло на тънка струя, като разбърквате непрекъснато на висока скорост. Оставете утаилото се масло в съда, като се опитате да не слагате прекалено много от него в соса.
4. Прибавете лимоновия сок и сол на вкус.
5. Налейте в стерилизиран буркан и съхранявайте в хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ