Лахмаджун - плоска питка с кайма
Плоски гарнирани хлебчета с кайма и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- масло за намазняване на плочата
- 9 г жива мая
- 160 мл топла вода
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
- 250 г кайма (телешка)
- 2 с.л. растителна мазнина
- 3 с.л. телешки бульон (можете да си разтворите кубче във вода, ако нямате готов домашен бульон)
- 1 домат
- 1 червена сладка чушка
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- китка магданоз
- 1 лимон
- подправки по желание на вкус - сол, черен пипер, кимион, риган, лют пипер
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в топлата вода заедно със захарта. Щом щупне, пресипете в пресятото брашно, добавете солта и замесете тесто. Оставете настрани да втаса.
2. Наситнете лука, чесъна и чушката. Домата обелете и нарежете на малки кубчета.
3. Сгорещете растителната мазнина и запържете в нея лука, домата и чушката. Добавете каймата и гответе докато побелее и стане на трохи.
4. Добавете бульона и подправки на вкус. Гответе докато течността се изпари. Махнете от огъня, поръсете с наситнен магданоз и лимонова кора. Можете да капнете и няколко капки от сока на лимона.
5. Разделете тесто на 2-4 парчета и разточете от тях тънки кори. Печете върху намазнен тиган с незалепващо покритие или плоча до готовност и от двете страни.
6. Сервирайте хляба, гарниран с каймяната запръжка. По желание добавете сос - лютеница, млечен или кетчуп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ