Регистрация

Лазаня с телешка кайма

Лазаня с телешка кайма
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 4665

Лазаня с много месища и подправки. 

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 г телешка кайма
  • 4 скилидки чесън, счукан
  • 1 глава лук, фино нарязан
  • 1 голям морков, фино нарязан
  • 2 големи сурови наденици
  • 5 резена пушен бекон
  • около 9 кори за лазаня
  • 1 консерва нарязани домати
  • 2 пълни с.л. доматено пюре
  • 3-4 стръка пресен розмарин, само листата
  • 2 ч.л. сушен риган
  • 2 ч.л. сушена мащерка
  • 2 ч.л. смляно индийско орехче
  • 1 ч.л. смляна канела
  • 1 пълна чаша сухо бяло вино
  • натрошена моцарела
  • зехтин
  • сол и пипер
  • прясно настърган пармезан, за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Сгорещете сравнително голяма тенджера и сипете зехтин. Нарежете едро бекона и го запържете заедно с листенцата розмарин до леко покафеняване, като разбърквате от време на време.

2. Обелете наденичките и ги натрошете (или нарежете ситно). Когато беконът стане златист, прибавете месото от наденичките и разбъркайте.

3. След като се сготвят наполовина наденичките, добавете каймата. Разбъркайте много добре, така че да не се получат много големи бучки от каймата, а да я надробите наситно. Когато е почти напълно готова (на 70%), добавете виното и увеличете котлона и пържете като разбърквате, докато виното се изпари.

4. Добавете доматите и доматеното пюре, заедно с ригана, мащерката, индийското орехче и канелата. Овкусете добре със сол и пипер, като внимавате да не пресолите, защото месата също са солени. Разбъркайте хубаво и оставете да заври. След това намалете огъня до слаб и покрийте съда с капак. Оставете да къкри за около 45 мин.

5. Малко преди да се сготви напълно сосът, сложете тенджера с подсолена вода да заври и загрейте фурната на около 150°С.

6. Сложете от соса на дъното на огнеупорен съд, така че да го покрие хубаво, след това покрийте с тънък слой натрошена моцарела. Бланширайте в кипящата вода 3 кори за лазаня (или достатъчно на брой, за да покриете с един слой паста съда) за около 30 сек. до 1 мин., само колкото да омекне леко. Постелете ги върху сиренето и повторете процедурата до изчерпване на продуктите - трябва да са достатъчни за около 3 реда лазаня.

7. Последният слой трябва да е от месния сос - разпределете го много добре, така че да покрива хубаво ръбовете и цялата паста, за да не изсъхне при печене и да се втвърди. Покрийте с останалото сирене и печете непокрито 30-40 мин. или докато се получи златисто-кафява коричка от сиренето, а пастата е напълно сварена.

8. Поднесете лазанята гореща, поръсена с прясно настърган пармезан.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (4)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта