Лазаня със спанак
Огромна, почти вегетарианска лазаня.
Необходими продукти:
- 12 кори за лазаня, по 3 за слой (може да използвате кори, които не се нуждаят от предварително варене)
- 1 връзка спанак, нарязан
- 1 пакет гъби, нарязани на филийки
- 1 ч.ч. леко обезмаслено сирене рикота
- 1.5 ч.ч. моцарела, настъргана
- 1 голямо яйце, разбито
- 1/2 голяма глава лук, наситнен
- 1 консерва нарязани домати, овкусени с чесън и италиански подправки
- 1 шише сос маринара
- 2 скилидки чесън, счукан
- сол и пипер на вкус
- щипка едро смлян червен пипер
- зехтин
- няколко листа босилек за украса, нарязан на тънки лентички
Начин на приготвяне:
1. Запържете лука до омекване в сгорещено олио. Добавете спанака (най-добре веднага след като сте го измили) и запържете. Добавете едро смлян червен пипер. Свалете от огъня и заделете. Щом се охлади, отцедете излишната течност от сварения спанак.
2. В същия съд запържете чесъна в сгорещено олио, докато усетите аромата му. Добавете гъбите и сол на вкус. Пържете до омекване (около 2-3 мин.). Свалете от огъня, заделете и отцедете излишната течност.
3. В купа сложете разбитото яйце сиренето рикота.
4. В дълбок съд за печене или тавичка налейте от соса маринара и малко зехтин на дъното, за да не залепне пастата.
5. Подредете 3 кори за лазаня. Покрийте със слой рикота с яйце, спанак, гъби, моцарела и домати. Повторете докато свърши пастата.
6. Полейте с останалия сос маринара върху така подредената лазаня и покрийте с рикота и моцарела. Украсете с ленти босилек.
7. Покрийте съда с фолио и пробийте няколко дупчици, за да излиза парата. Сложете във фурната за 30 мин. на 200ºС или докато пастата омекне, а сосът значително се е редуцирал.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ