Лава кейк с шоколад и ванилия
Шоколадово кексче с течен център.
Кулинари и гастрономи правят грешката да сбъркат суфле с лава кейк. Затова днес погрешно вкусното кексче с течна шоколадова сърцевина се нарича суфле, но всъщност това е традиционен лава кейк. Суфлето по природа представлява сладък или солен вариант на малък кекс с бити белтъци, докато думата лава в името намеква за течния център на сладкиша. Ето защо главният герой в днешната рецепта може да бъде наречен с право шоколоадово-ванилов лава кейк.
Ефектният сладкиш се приготвя сравнително лесно. В купа на водна баня се разтапят масло и тъмен шоколад. Колкото кулинари са се подвели да използват млечен шоколад в рецептата, все са съжалявали, затова не си го и помисляйте. Отделно в друг съд се разбиват яйца с кафява захар, ванилия, брашно и щипка сол. Към тях се добавя шоколадовото масло и всичко се бърка до образуването на хомогенен крем.
Тесото се разпределя в намаслени и поръсени с какао формички за суфле. Пече се в предварително загрята на умерен огън фурна за 12 минути. След изваждане леко се охлажда, за да се събере, и се вади от формичката. Можете да сервирате с топка сладолед или поръска от пудра захар. Най-добре е да се поднесе до 10 минути след ваденето от печката. В противен случай течната топла лава се пропива в тестото и изчезва. Точните проудукти и стъпки на направа вижте ТУК, а във видеото по-горе можете да наблюдавате направата на този сладкиш.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ