Кюфтета от тиквички с картофи и чесън
Солени палачинки или зеленчукови кюфтета от картофи с тиквички тип рьощи от тиквички с картофи и яйце.
Необходими продукти:
- 500 г тиквички
- 600 г картофи
- 4 скилидки чесън
- 2 яйца
- сол и пипер
- 3 с.л. брашно
- копър (сух или пресен) по желание
- 4 с.л. олио - с готовност за още
- заквасена сметана за поднасяне по желание (можете да добавите в нея 1 с.л. майонеза, намачкан чесън и наситнен копър)
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте тиквичките на ситно ренде, посолете и оставете настрана.
2. В друг съд рендосайте пак на ситно ренде картофите и изстискайте част от водата им.
3. Изстискайте отделилата се вода от тиквичките, прехвърлете при картофите и рендосайте или минете през преса чесъна.
4. Добавете сол и пипер, 2 яйца, 3 с.л. брашно и копър по желание. Разбъркайте хубаво сместа.
5. В голям тиган с незалепващо покритие сипете олио. Със супена лъжица гребвайте от сместа и изсипвайте в сгорещената на умерен огън мазнина, като разстилате с обратното на лъжицата, за да се получи плоска солена палачинка.
6. Гответе до поруменяване на долната страна и обръщайте. Гответе по няколко кюфтета от тиквички на един път. Щом са готови и от двете страни, вадете върху домакинска хартия.
7. Когато приключите с пърженето на странните рьощи от тиквички с картофи, можете да ги поднесете със заквасена сметана или да смесите заквасена сметана с майонеза в съотношение 2:1 и да добавите в соса намачкан чесън, наситнен копър и сол.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ