Варени тиквички с мента, босилек и чесън
Салата от тиквички с чесън, пресни подправки и зехтин. Можете да хапнете като диетично нискокалорично основно, да обявите за веганска рецепта с тиквички или пък да сервирате като гарнитура към месо.
Необходими продукти:
- 1 кг тиквички
- вода + 1,5 с.л. сол
- 8-10 листа прясна мента
- 8-10 листа пресен босилек
- 2-4 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол при необходимост
- 3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките измийте добре. В тази рецепта е хубаво да ги готвите с кората, за да има по-твърд и леко хрупкав елемент. Иначе се разкашкват прекалено много.
2. Сипете вода в голяма тенджера и сложете да се подгрява.
3. Тиквичките разполовете през средата на дължината, след това разполовете получените парчета по дължина, за да се получат 4 лодки от всяка тиквичка. После нарежете всяка лодка на 4-6 надлъжни гредички.
4. Сипете солта във водата. Би трябвало да не е кипнала още, но да е близо до точката на завиране. Разбъркайте солта, за да се разтвори и добавете тиквичките. Щом водата кипне, намалете огъня на слаб и оставете да се варят 8 минути.
5. През това време измийте и наситнете листата мента и босилек и намачкайте чесъна.
6. Сварените тиквички изсипете в гевгир и шокирайте под течаща студена вода. След това прехвърлете в купа.
7. Опитайте на соленост и добавете сол при необходимост. Добавете пресните подправки, чесъна и пипера и разбъркайте. Залейте със зехтина и размешайте финално.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ