Кюфтета от ориз и риба
Оризови кюфтета с риба.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз
- 3,5 ч.ч. вода
- 300 г маринована риба (херинга, тип сельодка или друга)
- 1 яйце
- китка копър
- сол и пипер
- брашно или галета за овалване
- олио за пържене и печене
Начин на приготвяне:
1. Изсипете ориза в йенска тенджера без да го миете. Така ще остане по-лепкав. Залейте с водата и 6 с.л. олио. Пуснете да се пече под капак (по-точно вари на фурна) на 200 градуса докато водата се абсорбира изцяло в зърната.
2. Готовия и охладен ориз смесете с наситнените риба и копър. Овкусете със сол и пипер, чукнете яйцето и смесете с ръце.
3. Сгорещете си олио за пържене на маслена баня. Взимайте с мокри ръце от сместа, оформяйте топка в дланите си, овалвайте в брашно и пържете до позлатяване.
4. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия. По желание сервирайте със сос от кисело мляко, чесън и копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ