Кюфтета от кашкавал с кренвирши
Различни кюфтета от кренвирши с кашкавал и яйце.
Необходими продукти:
- 3 кренвирша - около 200 г общо
- 150 г кашкавал
- 1 яйце
- 2 с.л. сметана или 1 с.л. кисело мляко и 1 с.л. прясно мляко
- 2 с.л. брашно
- яйце и брашно за панирането
- 4 с.л. галета
- 50 мл олио или друга растителна мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Чукнете едно яйце в купа и го разбийте.
2. Нарежете на много ситно кренвиршите и ги прехвърлете в купата при яйцето.
3. Рендосайте отгоре кашкавала, добавете сметаната или киселото с прясното мляко и поръсете брашното. Разбъркайте хубаво.
4. Разбийте си в една купичка яйце, в друга си сипете 3-4 с.л. брашно, а в трета - галетата. Подгответе си и чиния за редене на оваляните кюфтета.
5. Взимайте с ръце от сместа и оформяйте големи плоски и дебели кюфтета. От това количество трябва да се получат 6-7 броя. Сместа лепне, така че пипайте внимателно. Тук намокряне на ръцете няма да помогне както при кюфтетата от кайма, затова се въоръжете с търпение.
6. Овалвайте първо в брашно, после в разбито яйце и на финала - в галета. Редете в чиния.
7. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и пържете двустранно за по около 5 минути от страна. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
8. Поднесете с пресни зеленчуци или друга гарнитура по желание. Идеално мезе за бира е.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ