Кюфтета от зеле с пиле и млечен сос
Зелеви кюфтета с пилешко, изпържени на тиган като солени палачинки от пиле със зеле и поднесени със сметанов сос с копър и чесън.
Необходими продукти:
- 350-400 г пилешко филе
- 2 с.л. соев сос
- черен пипер
- 1 ч.л. провансалски микс или си миксирайте до това количество сушени риган, босилек, розмарин и мащерка, като можете да пропуснете някоя от тях, ако нямате
- 1/2 малка зелка
- 2 яйца
- сол
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. брашно
- растителна мазнина за готвене
За соса:
- 1 скилидка чесън
- листата на няколко стръка копър
- 100 мл заквасена сметана
- сол
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото месо нарежете на лентички, а след това напречно на малки кубчета. Трябва да е добре наситнено, но не се изкушавайте да го минавате през чопър, защото ще развали текстурата.
2. Изсипете наситненото пилешко в купа, полейте със соевия сос, ръснете черен пипер и сушени подправки, разбъркайте и оставете да се маринова за 15 минути.
3. През това време нарежете на ситно зелето, поръсете със сол и настискайте.
4. В купата при пилешкото чукнете яйцата, поръсете ги със сол и разбъркайте. Добавете олиото, размешайте и поръсете брашното. Разбъркайте отново. Стиснете зелето да пусне част от водата си, ако отделя такава, и го изсипете при останалите продукти. Размешайте хубаво.
5. Сгорещете олио в тиган колкото да покрива дъното. Гребвайте с лъжица от сместа и изсипвайте в тигана. Гответе на средна степен, за да не прегарят краищата. Оформяйте с обратното на лъжицата малки сплеснати кюфтета и гответе за 5 минути от първата страна и за 3 от втората. Можете да слагате капак по време на пърженето.
6. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия или салфетка.
7. Докато кюфтетата се готвят, направете соса като изсипете сметаната в купичка и добавите намачкания чесън, наситнените листа копър и малко сол. Разбъркайте.
8. Готовите кюфтенца поднесете с млечни сос. Ако сосът е прекалено гъст, можете да сипете в него готварска сметана или малко мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ