Кюфтета в сметаново-доматен сос
Яхния топчета със сметана и доматен сос.
Необходими продукти:
- 400 г кайма
- 2 филии хляб без кората
- 100 мл мляко
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 100 мл доматен концентрат
- 250 мл течна сметана
- 300 мл пилешки бульон или вода
- брашно
- олио
- сол и пипер
- кимион
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Хляба накиснете в млякото.
2. Едната глава лук наситнете и добавете към каймата. Прибавете сол, пипер и кимион на вкус, намачкана скилидка чесън и малко наситнен магданоз. Отцедете хляба от млякото и го натрошете на ситно при останалите продукти. Замесете кайма за кюфтета.
3. С влажни ръце оформяйте малки топчета, овалвайте ги в брашно и пържете в сгорещено олио от всички страни докато се запечатат. Вадете в чиния.
4. Другата глава лук и чесъна наситнете и запържете в съвсем малко олио в касерола или тенджерка. Щом лукът стане прозрачен, налейте доматения сос, добавете щипка захар и оставете да покъкри.
5. В сух тиган запечете до позлатяване 1 с.л. брашно. Прибавете я към доматения сос и постепенно налейте бульона или вода. Разбърквайте внимателно, за да не се образуват бучки. Оставете да къкри 5 минути.
6. Добавете сметаната, овкусете със сол и пипер и вкарайте кюфтетата в соса. Похлупете с капак и оставете да се готви на слаб огън 15-20 минути.
7. Преди поднасяне поръсете с листенца пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ