Кюфтенца с ориз и напа
Кюфтета съз зеленчуци, ориз и подправки.
Необходими продукти:
- 250 г кайма по избор
- 5 стръка зелен лук, нарязан
- 2 скилидки чесън, счукан
- 3 резена с дебелина 1 см джинджифил, счукан
- бял сусам
- вино за готвене
- соев сос
- едро смлян червен пипер
- 5 малки моркова, нарязани на филийки
- 3 стръка целина, нарязани на филийки
- бял ориз
- олио за готвене (около 1/2 ч.ч.)
За украса:
- 5 листа зелено зеле напа или листа китайска зелка
Начин на приготвяне:
1. Сложете каймата в голяма купа.
2. Добавете зеления лук, джинджифила и чесъна. Разбъркайте хубаво.
3. Добавете виното, около 3 с.л. соев сос и едро смлян червен пипер и сусам на вкус. Разбъркайте хубаво.
4. Оформете малки кюфтенца с диаметър 2,5 - 3,8 см.
5. Заделете.
6. Нарежете листата напа на две и отделете листата от стеблото. Заделете листата и нарежете стеблата на ленти.
7. Сгорещете олио в уока.
8. Сложете морковите и изпържете почти до готовност.
9. Прибавете целината и пържете за около 2 мин., като внимавате зеленчуците да останат хрупкави.
10. Сложете ги в купа, заделете на топло и оставете олиото на котлона.
11. Кипнете вода в тенджера и бланширайте леко листата напа.
12. Сложете внимателно кюфтенцата в олиото от морковите и целината и ги изпържете до покафеняване от всички страни.
13. Добавете стеблата напа и пържете за около 4 мин.
14. Сложете бланшираните листа напа в чиния за сервиране.
15. Покрийте с ориз, след това със запържените моркови и целина.
16. Подредете кюфтенцата в кръг около ориза и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ