Крем супа от червена леща с бекон
Пюрирана леща чорба с моркови, чушки, бекон и пресен лук.
Необходими продукти:
- 200 г бекон
- 1 с.л. олио
- 300 г сладки чушки
- 150-160 г моркови - 1-2 моркова
- 180 г лук - 1-2 глави
- 450 г червена леща
- 1 с.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. червен пипер
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 литра вода
- 1-2 дафинови листа
- 1-2 щипки лют пипер
- пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Лещата изсипете в голяма купа, залейте с чешмяна вода и оставете настрана докато дойде време за готвенето ѝ. 10-20 минути са достатъчни.
2. Лука, чушките и морковите наситнете. Бекона нарежете на тънки лентички със страни около 2 на 5 см.
3. Сипете олиото в голяма тенджера и сложете беконените лентички вътре. Пуснете печката и гответе на умерен огън 4 минути, като периодично разбърквате. След това извадете бекона с щипки в отделен съд - ще ви трябва чак за поднасянето.
4. На мястото на бекона добавете лука, гответе три минути, прибавете морковите и чушките и гответе още 4 минути при периодично разбъркване.
5. Добавете сол, двата вида пипер и доматения концентрат. Гответе и мешайте 1 минута.
6. Изсипете лещата в гевгир, измийте под течаща вода и прехвърлете в ястието. Залейте с водата, добавете дафинов лист и изчакайте да кипне. Отпенете, захлупете под капак и гответе 30 минути на умерен огън.
7. Поръсете лют пипер, ако харесвате пикантна храна. Извадете дафиновите листа и пюрирайте. Кипнете. Разпределете в порции.
8. Поръсете с наситнен пресен лук и печен бекон и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ