Крем брюле със сметана и жълтъци
Френски яйчен крем със сметана и захарна коричка.
Необходими продукти:
- 4 жълтъка
- 500 мл течна млечна сметана около 30% масленост
- 9 с.л. захар
- 1 пакет ванилова захар
- щипка сол
- вода
Начин на приготвяне:
1. Жълтъците прехвърлете в купа, добавете 2,5 с.л. захар и разбийте с тел докато захарта се разтвори.
2. Налейте сметаната в тенджера или касерола, сипете 2,5 с.л. захар и тук и добавете ваниловата захар и щипка сол. Подгрейте, но не кипвайте. Бъркайте докато се разтвори захарта.
3. На тънка струйка при непрестанно бъркане с телта добавете подгрятата сметана към жълтъците. Щом се получи хомогенен крем, преминете към следващата стъпка.
4. Поставете 4 керамични формички в тава с високи бордове. Разпредлете сместа в купчкита като не бива да ги пълните абсолютно догоре. Налейте топла вода в тавата.
5. Бутнете в предварително загрята фурна на 165 градуса. Печете 25 минути.
6. Извадете и поръсете с лъжица захар всяко кремче. Ако имате горелка, карамелизирайте поръсената захар, за да се получи типичната за брюле коричка. Хапвайте топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ