Кралска ватрушка - руска торта с масло, извара и ванилия
Королевска ватрушка - сладкиш от маслено тесто с плънка от яйчен крем с извара.
Необходими продукти:
- 200 г масло
- 400 г брашно
- 150 г захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- суха ванилия (прах или ванилова захар)
- 500 г извара + 150 г захар + ванилия
- 4 яйца
Начин на приготвяне:
1. Маслото трябва да е много силно охладено, така че извадете директно от хладилника. Рендосайте го в купа на едро ренде, като работите чевръстичко, за да не се стопли и размекне.
2. Отгоре пресейте брашното, добавете 150 г захар, ванилия, бакпулвер и щипка сол. Разбъркайте с ръка, но не претривайте на трохи - те сами ще се образуват, но сместа трябва да е много фина, затова не стискайте и не натискайте.
3. Застелете дъното на тава за торти с реголируеми стени и диаметър 26 с хартия за печене. Изсипете 2/3 от трохите, заравнете без особен натиск и оформете бордове. Тях вече можете да натискате по-плътно в стените на формичката.
4. В купа изсипете изварата, добавете яйцата, 150 г захар и ванилията. С пасатор превърнете в гладък гъст крем. Изсипете го в оформеното кладенче и не се притеснявайте, ако се качи над бордовете.
5. Отгоре поръсете равномерно останалите трохи.
6. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-60 минути малко под средното ниво. Следете горните трохи да не загорят.
7. След изваждане оставете да почине на хладно място, но не в хладилник. Не вадете поне 2 часа след печенето. Чак после можете да махнете стените на формата и с помощта на хартията да прехвърлите сладкиша в подобаващ поднос.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ