Корейска салата от мариновани краставички
Салата от краставици по азиатски.
Салата от краставица по корейски - странна е за родния вкус, свикнал на шопска салата, но пък е идеално предястие или мезе за ракийка, защото това е пикантна салата от пресни краставички с кисело-сладка нотка. Приготвя се лесно и е доста приятна в жегите.
Необходими продукти:
- 3-4 скилидки чесън
- 2 малки люти чушлета
- 500 г краставици (в азиатските страни традиционно се използват тип корнишони)
- 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.л. бяло сусамено семе
- 1/2 ч.л. захар
- 1,5 с.л. оцет (най-автентично е с оризов, но може и обикновен)
- 1,5 с.л. соев сос
- 1 с.л. зехтин (най-автентично е да използвате сусамово олио, но може и обикновено)
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре краставиците. Ако трябва ги накиснете предварително във вода и после измийте, за да можете да ги консумирате спокойно с обелката. Отрежете "дупетата". Ако използвате корнишони - разрежете през средата на дължината, за да получат две парчета по около 4 с.м. Ако използвате по-дълги краставици, разрежете на повече напречни парчета с дължина от 4-5 см. Всяко парче натиснете с ножа странично, за да се посплеска и разпука. После нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолете и разбъркайте.
2. Запечете сусамените семена на сух тиган на умерен огън около 2 минути, колкото да усетите аромата им.
3. Чесъна обелете и нарежете на много ситно. Лютите чушлета почистете от дръжки и семки и също наситнете.
4. В стъклена или порцеланова купа изсипете захарта и оцета и рабъркайте докато захарта се разтвори.
5. Добавете соевия сос, разбъркайте отново, след това чушлетата и чесъна и пак размешайте. Изсипете краставиците в тази марината и ги оваляйте хубаво, за да се овкусят равномерно.
6. Поръсете със сусама, разбъркайте, покрийте купата със стреч флио, за да не изсъхват краставичките и да не се омирише хладилникът на чесън и приберете в него за 1 час (може и повече).
7. Салатат се сервира студена.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ