Конфитюр от чушки - сладко-пикантна гарнитура
Сладка туршия от чушки със захар и пикантна нотка.
Слагането на туршии си е майсторлък, а всеки край в Българи пази своите традиционни рецепти. Така Иван Звездев се оказва се на празника на чушката в село Павел Плевенско и се запознава с местна кулинарка, съхранила традициите. Двамата спретват страхотна зимнина с чушки, която е подходяща както за салати и мезе за ракия, така и като гарнитура към меса, особено за любителите на сладкия акцент и пикантната нотка в гарнитурата. Рецептата е странна, защото се използва гасена вар, но в миналото този продукт е имал широка употреба в кулинарията на българите.
Чушките се нарязват на шайби, почистват се от семките и се накисват в разтворена във вода ГАСЕНА вар за 7-8 минути. През това време в тенджера се прави модерният захарен сироп, познат от миналото като кипяна вода със захар. Чушките се отмиват много добре от варта и се пускат да къкрят в захарния сироп. Добавят се натрошени зърна черен пипер и наситнени люти шулета. Готви се на умерен огън докато чушките абсорбират течността. Готовата туршия се разбърква с лимонтузу и се разпределя в стерилизирани буркани.
Кое как се прави стъпка по стъпка - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ